Mountainboard

Home - Prezentare - Magazin Produse - Galerii foto/video - Stiri - Articole - Forum - Contact

Cosul de cumparaturi

Cine sunt
Vreau sa ma inregistrez | Recuperare parola
» Forum » Tips & tricks » ROTATII
Autor Mesaj
str33t
Data inregistrarii:
8 Mai 2007
Numar mesaje: 119
Data: Luni, 24 Septembrie 2007, 21:00      Subiect: ROTATII

Acum o gramada de tmp incepusem sa compun pe baza de "cum ne rotim cu placa prinsa de picioare". Si-mi iesise o supern opera de arta, pe care-am binevoit s-o pierd datorita refresh-ului din forum. Revin azi cu cuvinte de mare insemnatate pentru cei ce vor sa ii dea cu privelisti de ansamblu in mijlocul unei rotatii de cel putin 180.
O sa incep prin a scoate in evidenta diferentele intre rotatii Front Side (FS) si cele Back Side (BS).
Rotatiile FS sunt caracterizate de mentinerea contactului vizual cu zona de aterizare in timpul primei si ultimei rotatii de 180. Directia rotatiei este data de piciorul din fata (regular riders - catre stanga; goofy riders - catre dreapta). Aceste rotatii sunt numte Front Side deoarece fata/torsul rider-ului sunt intoarse primele in sensul rotatiei (catre vale). Rotatiile FS sunt mai facile in caz de 180, 540 si 900 din cauza faptului ca se mentine contactul si controlul vizual (in timpul unui FS 540, la primul si ultimul 180, rider-ul va putea "ochi" landingul, tinand astfel sub control intreaga evolutie a sariturii; cel de-al doilea 180 este unul "blind" - rider-ul va fi cu spatele la landing). FS 360, 720 sunt rotatii mai greu de executat, din simplul motiv ca jumatate din gradele rotatiei se vor petrece "blind", si deci e nevoie de un "simt" dezvoltat la landing-ului.
Rotatiile BS sunt considerate rotatii mai dificile deoarece nu exista contact vizual in directia de rotatie in timpul primului 180, sau cu landing-ul in timpul/la finalul ultimului 180, decat in ultimul moment. Directia de rotatie este, logic, inversa (regular riders - catre dreapta; goofy riders - catre stanga). Denumirea de Back Side vine de la faptul ca spatele rider-ului este intors primul in sensul de rotatie (catre vale). Rotatiile BS 360 si BS 720 sunt, sa zicem, mai usoare, deoarece nu presupun o rotatie "blind" mai mult de 50% din timpul de zbor. Dificultatea rotatiilor BS este data de faptul ca se pleaca cu spatele in rotatie/directia de mers, si deci landing-ul nu este in campul vizual.

Hai sa-i dam la concret, si-anume CUM pornim o rotatie.
In primul rand, gandindu-ne la acea parte a corpului care ne va ajuta sa ducem gradele pana la capat, si anume - UMARUL. Care umar (ca deh...sunt doi). Unii ar spune "umarul din fata", si asta deloc eronat: acest umar este sarea si piperul in snowboarding, mountainboarding, etc. Dar uite ca s-au gandit unii in plus fata de normal, si-au inventat conceptul urmator: "lead point of rotation" sau "punctul care conduce rotatia". Este vorba de modul de a gandi rotatia, si anume "Care parte a corpului trebuie sa ajunga unde?" In functie de rotatia dorita, avem in halul urmator:
FS 180 - ne gandim la umarul din spate care trebuie adus in fata, in "lead" (bineinteles, cu tot cu privire);
BS 180 - umarul din fata trebuie dus in spate (privirea urmeaza umarul);
FS 360 - rider-ul se va gandi la umarul din fata care trebuie adus...in fata, si deci, va conduce tot dansul (ghici ce va face privirea);
BS 360 - aceeasi manevra, dar va fi gandita in sens invers.
De la 540 in sus este doar o problema de viteza si de privit acolo unde trebuie.

FS 180 - in drum spre rampa, umarul din spate va fi atintit usor catre varful piciorului din fata; intrarea in rampa se face cu genunchii flexati. Progresiv, pe masura ce rider-ul se apropie de buza rampei, genunchii sunt indreptati, urmand a se impinge FOARTE usor la iesirea din rampa. Preferabil este ca rider-ul sa se utilizeze de viteza si sa nu se impinga deloc din rampa (acest lucru nefacand altceva decat sa strice echilibrul). In momentul desprinderii, umarul din spate va fi impins usor catre in fata (in directia in care era deja pornit), iar picioarele vor urma bustul. Foarte importanta (capitala as putea spune) este PRIVIREA. Pe tot parcursul sariturii, privirea va urma directia imprimata de umar. NU va uitati in jos, in sus sau in spate. Fiind o rotatie FS, ar fi si greu sa faceti asta. La aterizare se flexeaza genunchii (amortizare), se ruleaza (si la propriu, si la figurat), se opreste board-ul, si se pleaca catre ...
FS 360 - intrarea in rampa ramane identica. Din cauza faptului ca umarul din fata va conduce intreaga rotatie, va trebui sa se plece cu un mic elan in acest umar. Inainte de intrarea in rampa, umarul va fi "incarcat" in directia opusa, urmand ca pe rampa umarul sa porneasca deja in directia dorita. Pentru a fi sigur/a de rezultat, idee: tineti barbia aproape lipita de umarul din fata, astfel ca fata si privirea sa urmeze directia imprimata de umar. Numai asa se poate ajunge la o rotatie completa si fara evenimente pe parcurs. NU tineti umarul blocat in aer, NU desfaceti mainile (acest lucru va opri miscarea de rotatie), si NU UITATI SA PRIVITI IN DIRECTIA IN CARE MERGETI/VA ROTITI!!! Aterizarea...exact la fel.
BS 180 - mai ales in cazul acestei rotatii este FOARTE importanta pre-pozitionarea umarului. Dar, de data asta, vorbim de umarul din fata. Acesta va fi indreptat usor catre varful piciorului din spate. In momentul in care se iese de pe rampa, umarul isi va continua drumul catre absolut; barbia/privirea va fi atintita catre umarul din spate (deoarece aceala va ajunge "in the lead"). In caz ca privirea se incapataneaza (din varii motive), merge privit si in jos, pentrua va putea alinia cu rampa. Dar in nici un caz in alte directii.
BS 360 - aici intervine din nou acea pre-rotatie (elan) in sensul invers al rotatiei. Dar e cu dichis: fiind o rotatie blind, unora li se va parea ca pierd contactul cu "realitatea". Nu este deloc asa. Privirea trebuie pastrata in directia de rotatie pentru a putea localiza landing-ul. Din nou, merge si treaba cu privitul in jos catre zona de aterizare.
La final, flexati genunchii si roiu' la bere.

Mici detalii: in nici unul din momentele sariturii NU LASATI FUNDUL IN JOS!!! Spatele sa fie drept si umerii indreptati inspre IN SUS, nicidecum catre placa.
Grab-urile ajuta in obtinerea stabilitatii si controlului in aer. Dar asta NUMAI daca se aduce placa in mana si nu invers. Multi incearca sa prind placa coborand umerii si intreg bustul catre aceasta. Manevra asta este destul de costisitoare: pune in pericol genunchi, buci si coaste, fara sa mai amintim de incheieturi. Partile flagelate sunt conforme cu directia de rotatie si tipul de grab: la un straight-air cu Indy Grab sau Method, coboratul dupa placa il va da pe rider cu dorsala si iubita nada a dosului direct de Mama Terra; nici incheieturile n-or sa scape usor; daca se merge pe un Mute cu umerii la vale, genunchii o sa pocneste tare, si fatza risca si ea una bucata contact dur.
Pt lejeritate in miscari, incercati sa adoptati o pozitie cat mai relaxata a corpului: glezne, genunchi, bazin - cat mai relax; pozitia umerilor aduce putin cu ce ne spunea mama sa nu facem - sa stam cocosati (numai o leaca).
Un mic secret care va da stabilitate sporita si control al decolarii, zborului si implicit al aterizarii: incercati sa decolati punand presiune mai mare pe varfuri decat pe calcaie, indiferent daca executati o rotatie FS sau BS. Se aplica in mod deosebit in snowboarding, dar si la mountainboarding isi are farmecul personal.

Cu ranjetul pe buze, dureri de dej'te, o super placa-n picioare si ceva tzarana-ntre dinti...STR33T va zice WTF, R.ideI.nP.eace!
sus

eryka
Data inregistrarii:
12 Februarie 2007
Numar mesaje: 199
Data: Miercuri, 26 Septembrie 2007, 11:52      Subiect: .

Bai esti duuuuuuuuus
Oricum...multumim
sus profil

str33t
Data inregistrarii:
8 Mai 2007
Numar mesaje: 119
Data: Miercuri, 26 Septembrie 2007, 22:41      Subiect: .

Daca io-s dus...restu' lumii clar e normala. Sau daca io-s normalA, restul lumii e clar dus. Naiba mai intelege ceva. Cred ca de la prea multe grade, spin-uri, spliff-uri...HIHI!
Se roteste careva cu mine..?

R.I.P.
sus

Mox
Data inregistrarii:
5 Septembrie 2007
Numar mesaje: 54
Data: Joi, 21 Februarie 2008, 23:18      Subiect: i made it

AStazi am eisit cu placaa at last si am reusit un Ollie Backside 180.....se vede excelent de frumos si am reusit asta intrun skate park fara heel strap...e mult mai greu fara heel strap da merita baillurile sutn mai usoare............si am reusit si cativa pivoti da sunt mai grei.
sus profil

eryka
Data inregistrarii:
12 Februarie 2007
Numar mesaje: 199
Data: Vineri, 22 Februarie 2008, 19:21      Subiect: .

bravo mey mox esti tare! la mai mare!
sus profil

Pagina: [1]

  Cine este conectat
 
Īn total sunt 5 utilizatori conectati : 5 Vizitatori, 0 Membri   [ Administratori - 0 ]   [ Moderatori - 0 ]
Avem 320 utilizatori īnregistrati.
Cel mai nou membru este: RxDYWAFzjUkfLHJ,
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1489344 utilizatori in data de Luni, 10 Februarie 2020
  Utile
  cautare Cautare
  La multi ani !
 
0 membri isi sarbatoresc astazi ziua de nastere
  Legenda iconite
  nou   Topic nou inchis   Topic inchis atentie   Topic atentie
vechi   Topic vechi lipicios   Topic lipicios ultimul topic   Topic ultimul
Home Prezentare Magazin Produse Galerii foto / video Stiri Articole Forum Contact